S.M.A.R.T. målformulering

När man ska sätta upp mål för sig själv så är det viktigt att man gör det på rätt sätt om man vill att de ska uppnås och inte bara bli tomt snack. För min del handlar det ju om vikt och hälsa men sätta upp mål kan man ju göra för vad som helst egentligen. Till exempel lära sig något nytt, utvecklas själsligt eller egentligen vad som. 

När det handlar om viktminskning så ser man ofta att folk säger ”jag ska gå ner 20 kilo” och de tror att deras mål är klart. Ger man sig själv ett sånt mål så gör man det väldigt svårt för sig själv och det är nästan dömt att misslyckas. Hur ska du göra? Varför? När? Ett luddigt mål lämnar så många frågetecken som behöver svar för att man ska hitta den där extra motivationen och styrkan att lyckas. För att nå sina mål, det är inte lätt! Lura inte dig själv. Det krävs hårt arbete.

Metoden som jag gillar och ska berätta mer om kallas för SMART och jag stötte på den första gången i mitt jobb som lärare. Vi var på utbildning och skulle få hjälp i hur vi kunde stötta och hjälpa våra elever att sätta upp mål för att lyckas så bra som möjligt i skolan.

goal

(Bild lånad från: http://hybrisempire.com/tag/swot/)

Kort förklarat så står SMART för:

S – specifikt

M – mätbart

A – accepterat

R – realistiskt

T – tidssatt

Att ditt mål är specifikt betyder att det ska vara väldigt tydligt. Ett ospecifikt mål är till exempel ”Jag ska träna varje vecka” och den specifika motsvarigheten skulle vara ”Jag ska träna spinning två gånger i veckan”. Målet måste vara specifikt för att man enkelt ska kunna se om man uppfyller det eller inte. Ingen chans att fuska!

Med mätbart betyder att man ska kunna mäta din prestation eller insats för att se att du har uppfyllt den. Säg till exempel att du vill bli starkare. Hur mäter man det? Jo genom att till exempel säga att man vill klara 15 kg i biceps curl.

För att lyckas måste du vara helt säker, det får inte finnas minsta tvekan i ditt mål. Du måste ha accepterat det. Du kan bara nå dina mål om du själv har accepterat dem och vägen för att nå dem. Här underlättare det så klart om du har stöttning av familj och vänner. Det kommer garanterat att komma svackor och då kan stödet vara det som ”make or break”. 

Om du sätter som mål att du ska ha gått ner 10 kg till festen nästa helg – sorry du är dömd att misslyckas. Du måste ge dig själv en realistisk chans att nå dina mål. Tänk igenom vad du är beredd att offra och vad du är beredd att göra. Mindre tid framför tvn? Mindre mys i form av mat och gott på helgen?

Avslutningsvis så är det superviktigt att ditt mål är tidssatt. Det kan vara till exempel att kunna springa en mil till loppet i augusti eller att ha gått ner si och så många kilon tills ett visst datum. Det gör målet tydligt och kan ge dig positiv tidspress att du inte har hur lång tid som helst på dig. 

Den här typen av målformulering kan användas i vardagslivet, yrkeslivet eller till och med i förhållanden (till exempel spara till drömbröllopet). I nästa inlägg kommer jag att göra en SMART målformulering som gäller för mig.

smart

Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s