Jaså, du är vegetarian? Men en köttbulle kan du väl ta? Det är ju ändå jul.

Jaså, du är vegetarian? Men en köttbulle kan du väl ta? Det är ju ändå jul.

Visst låter den helt sinnessjukt? Vem skulle komma på tanken att säga så till en person som för sin egen hälsa och välmående har gjort ett aktivt val att inte äta kött? Det händer inte. Att inte äta kött är socialt accepterat.

Jämför det med följande:

Äter du inte socker? Men en kaka kan du väl ta? Det är ju ändå jul.

Saker liknande de ovan har jag fått sagt till mig vid mer eller mindre varje social sammankomst under det senaste halvåret då det serverats kakor, tårta eller annat sött. Att inte äta socker är inte social accepterat.

Men vad det egentligen för skillnad? Så vitt jag vet kan man inte vara allergisk mot kyckling. Så att välja att inte äta kyckling eller annat kött och att kalla sig för vegetarian är ett val grundat på etiska värderingar och/eller den egna hälsan och välmåendet.

Jag har valt att inte äta socker på grund av att jag vet hur det får mig att må och hur det påverkar min hälsa. På vad sätt skiljer det sig från valet att inte äta kött?

De som vill äta socker får mer än gärna göra det. Jag respekterar deras val men vill att de även respekterar mitt val att inte äta socker.

Men det är ju gott! Är en annan kommentar som jag får höra titt som tätt. Så klart det är gott. Mina smaklökar är det inget fel på. Om socker inte påverkade mitt välmående och min hälsa så som det gjorde så hade jag göra bytt ut alla mina måltider mot lösgodis. Men nu kan jag tänka ett steg längre än de sekunderna av omedelbar njutning då chokladen smälter i munnen. Det korta ögonblicket är inte värt uppblåst och öm mage, illamående, sug efter mer sött, övervikt, dåliga tänder och så vidare.

Så snälla, respektera mitt val.

IMG_1210[1]

 

Annonser

4 thoughts on “Jaså, du är vegetarian? Men en köttbulle kan du väl ta? Det är ju ändå jul.

  1. Du är så klok! Är glad att jag hittat din blogg 😀 jag äter inte som du, vanlig kost men i lagom mängder men inga sötsaker. Åker tillbaka till sockerträsket ibland men dina kloka ord får mig tillbaka på rätt spår igen!

  2. Bra Annika, stå på dig! Varje mäniska har rätt att välja själv! jag svarar ofta på liknande påhopp med ”det bästa med att vara vuxen är att jag får välja själv” oavsett vad det gäller!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s