Är fredagsmys rätt sätt att visa kärlek?

Jag hörde på radion häromdagen att fredagsmyset som begrepp fyller 20 år i år. Jag hittade också en artikel hos Göteborgs Posten om det. Enligt artikeln så beskrevs begreppet då för 20 år sedan som tid man ville spendera med familjen i lugn och ro och landa inför helgen. Så långt är väl allt bra. Men idag är fredagsmyset ett sätt att göra det ok att sjunka extra djupt ner i soffan men chipsskålen nära till hands.

För at citera Jonas ColtingDet leder till en genvägsmentalitet kring hälsa, träning, kost och vila. Istället för att leva rörliga liv med ordentlig nattvila så spenderar svenska folket massor med tid i TV-soffan i sällskap med godis och läsk under det numera närmast institutionaliserade Fredagsmyset.

Sen så är det lördagsgodis och så finns det rester kvar i skålen som äts upp på söndagen. Det ska mysas mest hela tiden. När vi firar så myser vi. När vi ska trösta så myser vi lite till. Jag ser vänner och bekanta lägga upp bilder på face book och instagram där barnen tröstas med glass efter besök hos läkaren eller en dag med bio firas med en påse med närmare ett kilo godis.

Men ska inte tröst och glädje bestå av kärlek? Är det kärlek att ge sina barn ett sockerberoende, göra dem feta och riskera att deras tänder lossnar på grund av all läsk  de dricker? Tänk ett steg längre. Vad blir följderna? Inte bara att de riskerar att bli feta och tandlösa som barn, de riskerar också i allra högsta grad att ha en skev syn på mat och umgänge som vuxna.

Överdriver jag? Se dig omkring. När jag var tonåring på sent 90-tal så var barn och ungdomar smala. Idag har majoriteten av ungdomar både kärlekshandtag och bilringar. Det som ansågs vara tjock eller mullig då är den nya normen idag. Föräldrar förfasas över att bvc ber dem tänka på sina barns vikt då de ligger högt på skalan. Ta till er det de säger istället för att gå i försvarsställning. Tror du att de säger så bara för att de tycker att det är kul att jäklas eller? Tänk till lite.

I vår familj har vi aldrig haft fredagsmys. Vi har inte medvetet valt bort det. Vi har helt enkelt bara aldrig haft det. Både jag och min man har tränat mycket och tänkt på vad vi stoppat i oss och det har fortsatt även sedan vi fick barn. När vår äldsta som nu är fyra började förstå att kompisarna fick godis på lördagarna så bestämde vi att han också skulle få lite när han bad om det på lördagar. Han har själv fått bett om det, vi har aldrig påmint honom om att det är lördag. När han väl har fått godis så har det handlat om typ 10 godisbitar. Han har varit nöjd med det och det har funkat bra. Men en dag i affären kom han med en chipspåse (vi äter A L D R I G chips hemma hos oss) och sa att han vill ha en sådan och ha fredagsmys. Är inte det sorgligt?? Första gången han nämner fredagsmys så är det direkt kopplat till chips. Jag har förklarat för honom att vi inte har sådant fredagsmys hos oss utan att vi myser på andra sätt. Jag myser hellre med honom genom att laga en god och näringsrik middag och läsa saga lite längre innan läggdags.

Tänk efter. Tänk lite längre. Tänk på vilka vanor och föreställningar vi ger våra barn genom att ständigt belöna, mysa och trösta i form av skräpmat.

Om vi vill fortsätta att mysa så måste vi omvärdera innebörden av ordet. Om vi fortsätter som vi gör så kommer våra barn att behöva en dosett full av olika läkemedel innan de fyllt 50 år.

fredagsmys_139470389

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s